Wie wordt de Stadsfotograaf 2024-2025?

De Stichting Stadsfotograaf Leiden is op zoek naar een nieuwe Stadsfotograaf. De nieuwe Stadsfotograaf publiceert vanaf september 2024 1 jaar lang elke week een foto of fotoreportage in het Leidsch Dagblad. Aanmelden kan tot en met 30 mei 2024.

Fotografen, woonachtig, werkend of met een speciale interesse in de regio Leiden, kunnen zich aanmelden voor de positie van Stadsfotograaf van Leiden. De nieuwe Stadsfotograaf is de opvolger van Rosalie van der Does. Van der Does is dit jaar de Stadsfotograaf van Leiden. Zij brengt wekelijks lunchplekken in de Leidse regio in beeld. 

Thema Feest

Leiden heeft sinds 2013 jaarlijks een stadsfotograaf. Na 11 jaar is de uitdaging natuurlijk groot en ligt de lat hoog. Hoe leg je Leiden en de Leidse regio op weer een nieuwe , verrassende manier in beeld? Dat is de opdracht voor de nieuwe stadsfotograaf! De Stadsfotograaf 2024/2025 krijgt de kans om vanaf september 2024 een jaar lang Leiden en omgeving in beeld te brengen.

2024 en 2025 zijn bijzondere jaren. Het is dit jaar 450 jaar geleden dat Leiden werd ontzet. En de Universiteit Leiden bereikt deze bijzondere leeftijd in februari 2025. Het komende stadsfotograaf-jaar valt samen met deze bijzondere verjaardagen. Reden voor de Stichting Stadsfotograaf Leiden om voor het komende jaar Feest als thema te kiezen voor de nieuwe Stadsfotograaf. Feest kent vele vormen en aanleidingen. Denk ook: voor het feest, na het feest, het feest dat er nooit was of juist elke dag feest. Kortom: hoe en wat, dat is aan de fotograaf. Wat vaststaat is dat in 2024/25 de foto’s die wekelijks in het Leidsch Dagblad worden gepubliceerd worden een link met feest zullen hebben. 

Aanmelden

Aanmelden kan door het sturen van een recent portfolio met een projectvoorstel en maximaal 12 foto’s, gemaakt in de afgelopen drie jaar. Het is een klus en een eer om 52 weken achter elkaar in het Leidsch Dagblad te publiceren. In de krant publiceert de stadsfotograaf zijn of haar foto’s met een bijbehorende, zelfgeschreven tekst. In het projectvoorstel lezen we dan ook graag hoe je dit aanpakt, hoe je het thema ‘feest’  in beeld brengt en hoe je zorgt dat het voor de krantenlezer 52 keer spannend en verrassend blijft. Inzenden kan tot en met 30 mei door het projectvoorstel én  de foto’s te sturen naar info@stadsfotograafleiden.nl. Een jury selecteert uit alle inzendingen uiteindelijk één fotograaf. De bekendmaking van de nieuwe stadsfotograaf is in september 2024.